Ons verhaal

De ‘Horizon Lanka Foundation’ (HLF) werd opgericht  in 1998, als gevolg van de vastberadenheid en visie van Mr. Nanda Wanninayaka,in die periode een jonge leraar Engels afkomstig uit het dorp  Mahawilachchiya. Alles begon toen hij samen met de studenten van de staatsschool (public school: Saliyamala School, Mahawilachchiya)waar hij leraar was in 1998,   een met de hand geschreven Engelstalig krantje uitgaf met de naam ‘Horizon’. Enkele exemplaren van deze krant werden opgestuurd naar verschillende overheidsinstanties en buitenlandse ambassades in Sri Lanka. Alleen de Amerikaanse Ambassade in Colombo reageerde na het lezen van het hen toegestuurde exemplaar van de krant en ze waren zodanig onder de indruk van dit werk dat ze hierna de eerste computer (Zenith 486 model computer) en een elektronische schrijfmachine schonken aan Horizon (Lanka) zodat in het vervolg de krant kon  verspreid worden in gedrukte vorm.  

Kort daarna  moest Mr. Wanninayaka zijn job als leraar Engels in de school verlaten, maar dan kwamen zijn studenten aankloppen bij Mr. Wanninayaka met de vraag of hij voor hen privé zijn  Engelse lessen wilde voortzetten.   En zo begon de Horizon (Lanka Foundation), een naschoolse activiteit die de kinderen verder bijschoolde met Engelse lessen en het gebruik van informatie- computer technologie (ICTs). Horizon (Lanka) werd opgericht in augustus 1998.

Een Sri Lankees koppel,  Mr. en Mrs. Donald en Bhadra Gaminitilleke, hielp  de stichting (Foundation) bij de oprichting en steunde die op allerlei manieren. Ze gaven ook de eerste  computer (een tweedehands IBM Pentium computer) van  Sanjeewa Nanayakkara van de-WIS Company uit Colombo en een volledig nieuwe matrix printer in het jaar 2000.

Vanaf dat ogenblik werd Horizon Lanka een educatieve steun voor veel kinderen van het dorp  en herhaaldelijk hebben ze de vruchten geplukt van het meewerken in en aan deze stichting. Door het voorzien van deze veelomvattende vorming en onderwijs werden de  dorpskinderen in de Horizon Lanka Academy ingewijd in het “informatie tijdperk”  

Horizon Lanka’s  nieuwe en andere manier om Engels te leren heeft geleid tot zeer goede resultaten en succes bij de studenten, die A’s en B’s kregen voor de Engelse taal in de nationale examens,  soms zelfs een betere uitslag dan voor hun  moedertaal, het Sinhala!

Een groep studenten gingen zelfs aan de nationale universiteit studeren en andere hogescholen.  

Door het vertrek van Mr. Wanninayaka uit Mahawilachchiya kwam de HLF jammer genoeg in zowel bestuurlijke als financiële problemen.  

Na vijf moeilijke jaren werd HLF in februari 2011 gesloten.  . Tijdens de volgende drie en een half jaar moesten de kinderen van het dorp het stellen zonder bijkomende opvoeding en lessen die de HLF vroeger voorzag.  

Tot groot genoegen van veel bewoners van Mahawilachchiya, kwam  Nanda Wanninayaka in juli 2014, na 8 lange jaren,  terug naar Horizon Lanka en heropende het instituut met als doel om het instituut terug te brengen in zijn oude glorie en het zelfs  nog beter te doen.  Momenteel staat de Foundation de ganse gemeenschap ten dienste met zijn computer lab en andere faciliteiten.

Succes verhalen

 

Digital Butterflies –Dit project voorzag de huizen en zijn bewoners in Mahawilachchiya van zo een 300 tweedehands computers. . .

 

Digital Ambassadors – Educatief project dat leidde tot de aankoop van een twaalftal laptops voor hogeschool studenten

 

Horizon Lanka Website – in 2001 maakten de kinderen van Horizon Lanka de website van de foundation, waardoor nieuwe vensters opengingen naar een andere wereld.  In die tijd waren er alleen enkele elite scholen in Colombo die hun eigen website hadden

 

24X7 Internet Access – in 2004 kreeg Horizon Lanka 24/7 internet toegang, dank zij de RLL technology voorzien door LankaCom Services, een leidinggevende Internet Service Provider in Sri Lanka. Mahawilachchiya werd zo het eerste landelijk dorp in Sri Lanka dat beschikte over deze faciliteiten.  In die periode was er zelfs nog geen telefoon aansluiting/ontvangst mogelijk in het dorp. .

 

New Facility – In 2006 verhuisde , Horizon Lanka naar een nieuw gebouw met 2 verdiepingen dat gebouwd werd op een terrein van twee  acres (8000 m²) en dit dank zij de edelmoedigheid van Mr. and Mrs. Chas en Lovina Charles, een familie die leefde in Groot Brittannië maar die allebei Sri Lankese en Indische roots hadden. Dit nieuwe onderkomen kon goed worden uitgerust dank zij  de’ USAID-Geneva Global joint budget’ verworven door de Foundation. (Maar deze schenking moest worden teruggegeven aan de Charleses in februari, 2011 aangezien de schenkers het gebouw terug eisten als hun eigendom door een geschil omtrent een interne kwestie.

 

Mesh Internet Network – In November 2006 kreeg  Horizon Lanka Foundation een schenking van 30,000 USD van de UNDP om Sri Lanka’s eerste ‘mesh internet network’ uit te bouwen . Door dit netwerk hadden 28 huizen van studenten en 2 publieke scholen toegang tot het 24X7 Internet. Dit netwerk was toegankelijk voor de helft van het dorp.   Het project werd uitgevoerd door Enterprise Technologies Pvt. Ltd. in Colombo.

 

Phone Coverage – In December 2006 kon Horizon Lanka bekomen dat Sri Lanka’s grootste mobiele operator, Dialog (Axiata,)  het dorp voorzag van bereik voor GSM. Hierdoor werd Mahawilachchiya  nog maar eens de koploper onder  landelijke dorpen en steden in Sri Lanka in die periode.  

 

E-Village Replication Project – Tijdens de zomer van 2008 was de Minister van Onderwijs in Sri Lanka,  door een aanbeveling van de toenmalige Secretaris van de President, geïnteresseerd in de initiatieven van  Horizon Lanka en besloot om dit opvoedkundig model te voorzien in de 9 provincies van het land met de hulp van de stichter van Horizon Lanka, Nanda Wanninayaka. 100 miljoen LKR ($~700,000 USD) werden toegewezen aan dit project en tussen 2007 en2010,  werden 50 landelijke dorpen in Sri Lanka voorzien van  ICT en ook van het Engels onderwijsprogramma dat opgestart werd door  Mr. Wanninayaka in Horizon Lanka 9 jaar daarvoor. Maar er werd echter geen cent van deze 100 miljoen LKR gegeven aan de Horizon Lanka Foundation, hoewel dit beloofd was door de regering.  
In 2009 kreeg de Horizon Lanka Foundation een schenking van 30,000 USD van het  ISIF om de problemen met het mesh network, uitgebouwd in 2006,  op te lossen en verder uit te breiden naar het ganse dorp met een meer gevorderd  Wi-Fi mesh network. Dit project werd gesubsidieerd door  LankaCom Services Pvt. Ltd. in Colombo.